گیاه خواری میتواند برای سلامتی سودمند باشد. تحقیقات جدیدی که روی افراد گیاه خوار و غیر گیاه خوار صورت گرفته نشان میدهد که برای مثال گیاهخواران ۳۰ درصد کمتر از غیر گیاهخواران دچار امراض قلبی و ۴۰ درصد کمتر دچار سرطان میشوند. همچنین گیاهخواران کمتر دچار فشار خون بالا میشوند و کلسترول خونشان در سطوح پایین باقی میماند.
فواید گیاه خواری
رژیم گیاه خواری چه ویژگیای دارد که میتواند باعث سلامتی شود؟ پزشکان هنوز تمام پاسخهای ممکن را نمیدانند ولی یک دلیل میتواند این باشد که گیاهخواران معمولا بیش از دیگران سبزیجات، میوه، غله و دانههای گیاهی مصرف میکنند. این مواد غذایی علاوه بر تامین مقادیر قابل توجهی فیبر، انواع ویتامینها و موادمعدنی که از امراض جلوگیری میکنند، دارای چربی بسیار اندکی هستند. یک دلیل دیگر میتواند این باشد که گیاهخواران اصولا زندگی سالمتری دارند و بسیاری از آنان سیگار نمیکشند و اهل مشروبات الکلی نیستند.
گستره گیاه خواری
گیاه خواری مساله جدیدی نیست. این روش تغذیه در بسیاری از نقاط جهان جزیی از غذاهای سنتی است. اغذیه سنتی نظیر نخود، لوبیا، عدس، برنج و سایر حبوبات، نان، برگ خشک شده گیاهان، لوبیا با پلو یا رشتهفرنگی و ماکارونی با سس سبزیجات برای بسیاری از استرالیاییهای جویای سلامت به عنوان جایگزین مناسبی برای گوشت جاافتاده است.
اما به موازات اینکه تعداد بیشتری از مردم به جهت حفظ سلامتی و یا پیروی از آیینی به خصوص به سمت گیاه خواری روی میآورند، دانستن این نکته که چگونه گیاه خواری را به درستی برنامهریزی کنیم تا تغذیه خوبی برای حفظ سلامتی داشته باشیم، اهمیت مییابد.
گیاه خواری و کمبود آهن
کارشناسان امور تغذیه نگران هستند خیل عظیم دختران نوجوانی که گیاهخوار شدهاند (اغلب برای کم کردن وزن) دچار فقر آهن در رژیم غذایی خود شوند. این امر به نوبه خود میتواند موجب کمخونی شود که منجر به کمبود انرژی، ضعف عمومی بدن، خستگی و مستعد شدن فرد به عفونت میگردد.
برای بیشتر مردم، گوشت گزینه مناسبی برای تامین آهن مورد نیاز بدن به شمار میآید. اما برای کسب آهن مورد نیاز از غذاهای گیاهی، گیاهخواران باید مقادیر زیادی نخود، لوبیا، عدس، حبوبات و دانههای روغنی و غلات با آهن افزوده و سبزیجات مصرف کنند.
از راههای بسیار مناسب برای کمک کردن به بدن در جذب آهن از این نوع غذاها، استفاده از موادغذایی حامل ویتامین C به صورت همزمان است. برای مثال مرکبات، آب پرتقال، گوجه، فلفل سبز، و سبزیجاتی نظیر جعفری. همچنین بهتر است از نوشیدن همزمان چای و قهوه با این قبیل غذاها خودداری شود. این نوشیدنیها جذب آهن را مشکل میسازند.
گیاه خواری و کلسیم
بسیاری از گیاهخواران، پنیر، ماست و شیر را در برنامه غذایی خود قرار میدهند ولی برخی از آنان از هر ماده غذایی که از حیوانات گرفته شده باشد اجتناب میکنند. از آنجا که مواد لبنی شامل کلسیم هستند که برای سلامت استخوان اهمیت حیاتی دارد، گیاهخوارانی که از مواد لبنی استفاده نمیکنند باید از سایر موادمغذی کلسیمدار استفاده کنند. همچنین گیاهخوارانی که مواد لبنی و تخممرغ مصرف نمیکنند به اندازه کافی ویتامین B12 جذب نخواهند کرد. یک راه خوب برای جبران این نقیصه مصرف شیره غنی شده سویا است.
گردآوری، محوربندی و تنظیم: پارسی گو. www.parsigoo.com
منبع: مجله موفقیت. (مترجم حمید رضا بهلولی)