معرفی بهترین کود برای باغچه خانگی + خواص کودها و نحوه کود دادن به باغچه

بهترین کود برای باغچه خانگی چیست؟ + انواع کود و خواص آنها

اگر شما هم در خانه خود باغچه کوچکی دارید حتما از خودتان سوال کرده اید که کود چیست و چه خاصیتی دارد و همچنین بهترین کود برای باغچه خانگی چیست؟

باغچه کود باغچه خانگی درخت خانگی گیاه خانگی کود باغچه

مجله اینترنتی پارسی گو: اگر شما هم در خانه خود باغچه کوچکی دارید و دوست دارید در آن به پروش گل و گیاهان مورد علاقه تان بپردازید، حتما از خودتان سوال کرده اید که کود چیست و چه خاصیتی دارد و همچنین بهترین کود برای باغچه خانگی چیست؟ در این مطلب کوشیده در این خصوص مطالبی ارائه کنیم:

  1. شناخت کودها
  2. شناخت خواص کودها
  3. شناخت انواع کودها
  4. شناخت بهترین کود برای باغچه خانگی
  5. آشنایی با نکاتی برای داشتن باغچه ای زنده و سرحال

کوددهی به گیاهان خانگی و باغچه راهی برای تقویت و شاداب‌سازی گیاهان شماست که نباید در تغذیه گیاهان آنرا نادیده یا دست کم گرفت. از دلایل مهم نیاز گیاهان باغچه به کوددهی می‌توان به این مسئله اشاره کرد که خاک باغچه پس از چند سال در اثر رشد گیاهان متعدد و درختها مواد مغذی خودش را از دست می‌دهد و دیگر قادر به تامین ریزمغذیهای مورد نیاز گیاهان جهت رشد از جمله نیتروژن و فسفر نخواهد بود. به همین جهت برای داشتن گیاهانی شاداب و سرسبز با رشد مناسب حتما کوددهی به باغچه را مورد نظر قرار دهید. در حال حاضر انواع کود را به این منظور می‌توانید در بازار پیدا کنید و بر‌حسب نیاز گیاهان می ‌توانید از کودهای مختلف استفاده کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا با روش‌های کوددهی به باغچه و انواع کود بیشتر آشنا شوید.

روش‌های کوددهی به باغچه و انواع کود

کوددهی برای تغذیه گیاهان اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا ریزمغذیهای مورد نیاز گیاه را به شکل و مقدار مناسب در اختیار گیاه قرار می‌دهد. این مسئله وقتی ارزشمندتر است که شما احساس کنید گیاهان شما رنگ پریده و ضعیف شده و رشد آنها نیز به دلیل کمبود ریزمغذیهای خاک به صورت مناسب صورت نمی‌گیرد.

تعداد عناصر مورد نیاز همه گیاهان از جمله گیاهان باغچه و آپارتمانی ۱۶ عنصر است که شامل اکسیژن ، هیدروژن ، کربن، ازت، فسفر، پتاس ، گوگرد، کلسیم، منیزیم ،آهن ،روی ، بور، منگنز، کلر، مس و مولیبدن می‌باشد. از بین عناصر ذکر شده اکسیژن، هیدروژن و کربن به وفور در آب و هوا موجود هستند ولی سایر عناصر را باید با کوددهی منظم در اختیار گیاهان قرار داد در غیر این صورت پس از مدتی گیاهان شما زرد و رنگ پریده شده و حتی ممکن است از بین بروند.

کودهای گیاهی حاوی ۳ ترکیب اصلی هستند که شامل موارد زیر است:

  • نیتروژن (N): این ریز مغذی برای رشد برگها و سبز شدن گیاهان زرد شده در اثر کمبود مواد غذایی مفید است.
  • فسفات (P۲O۵): این ماده شیمیایی برای رشد برگ گیاهان موثر است.
  • پتاس (K۲O): یکی از مهمترین اجزا کودها است که بر روی رشد گلها موثر است.

عناصر دیگری هم در کودهای گیاهی وجود دارند که به آنها ریزمغذیهای کمیاب (Trace) می‌گویند و در کنار عناصر اصلی ذکر شده برای رشد گیاهان مفید هستند.

توجه داشته باشید که گیاهان گلدار به کوددهایی نیاز دارند که فسفر و پتاسیم بیشتری نسبت به نیتروژن داشته باشند در عوض گیاهانی با برگهای تزئینی به کودهایی با نسبت بیشتر نیتروژن نیاز دارند.

مزایای کودهای گیاهان خانگی

۱- کوددهای مخصوص گیاهان خانگی حاوی اسید آمینه ها هستند که خیلی بهتر توسط ریشه جذب می شود.
۲- کوددهای گیاهان خانگی اغلب حاوی آفت کش‌های ضروری بوده یا با آنها قابل ترکیب هستند.
۳- کوددهای گیاهان خانگی حاوی ریزمغذی های روی ، آهن ، منگنز ، مس ، برم و مولیبدن هستند.
۴- کوددهای گیاهان خانگی حاوی عناصر N ، K و P به صورت مساوی هستند که برای رشد و نمو کلیه گیاهان ضروری هستند.

بهترین زمان کود دهی

اگر گیاهان شما در وضعیت بدی قرار دارند فورا کار کوددهی را انجام دهید در غیر این صورت کوددهی باید در فصل رشد گیاهان صورت بگیرد که دفعات بیشتری باغچه را آبیاری می کنیم. اکثر گیاهان هر ۲ تا ۴ هفته یکبار نیازمند کوددهی هستند. به یاد داشته باشید که کوددهی را نباید تا پژمرده شدن برگ‌های گیاه به تعویق بیاندازید بلکه این کار را بطور مرتب انجام دهید تا همیشه مواد مغذی برای رشد گیاه در خاک وجود داشته باشد.

بهترین فصل کوددهی گیاهان فصل بهار و تابستان است. به نکته مهمی که باید در کوددهی گیاهان توجه کنید این است که نصف غلظت درج شده بر روی کود را مورد استفاده قرار دهید تا گیاه شما بطور ناگهانی در معرض مقدار زیادی ریزمغذی قرار نگیرد. همچنین به یاد داشته باشید که کوددهی را بر اساس سن و نوع گیاهان انجام دهید زیرا گیاهان جوانتر به کود بیشتری نیاز دارند اما برای گیاهان زینتی ماهی یکبار کوددهی کافی است.

روش کوددهی به گیاهان خانگی و باغچه

پس از خریداری کود ظرف کود را به خوبی تکان دهید تا مواد آن مخلوط شوند سپس ۱۰ میلی لیتر از کود را در نیم لیتر آب حل کرده و هر ۱۰ تا ۱۴ روز یکبار به گیاهان داده یا آنرا بر روی برگ گیاهان اسپری کنید.

شناخت بهترین کود برای باغچه خانگی

۱- کود با انتشار کند

این کود برای باغچه بسیار مناسب است زیرا مواد مغذی محتوی آن به کندی و طی دوره طولانی به داخل خاک منتشر شده و مورد استفاده گیاهان قرار می‌گیرد. این روش کوددهی برای زمستان موثر نیست.

۲- قرص ها و چوب ها

این نوع کودها وقتی در خاک قرار می‌گیرند ریزمغذی‌های آنها طی یک ماه یا بیشتر در خاک منتشر شده و گیاه را تغذیه می‌کند. در این روش کوددهی مواد مغذی بطور یکنواخت در کل خاک پخش نمی ‌شود و ممکن است در اختیار ریشه گیاهان قرار نگیرند.

۳- کود مایع

کوددهی به گیاهان با کود مایع یکی از بهترین روش‌های کوددهی برای تغذیه گیاه است زیرا مواد مغذی کود کاملا به ریشه گیاه می‌رسد و شما می‌توانید مقدار آنرا در دوره رشد یا خواب گیاه تنظیم کنید. برای توزیع بهتر این کود ابتدا گیاهان را طبق معمول آبیاری کنید و سپس کوددهی کنید. اگر گیاهان باغچه شما در حال از بین رفتن هستند کود مایع بهترین راه برای بازگرداندن شادابی آنهاست.

در انتها به یاد داشته باشید که اغلب خاک‌ها حاوی تمام عناصر مورد نیاز رشد گیاه نیستند و کوددهی منظم با رعایت فواصل یک کار ضروری است که به رفع نیاز گیاهان به ریزمغذی‌ها کمک کرده و لازمه رشد مطلوب گیاهان شماست.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر و استفاده از بهترین و با کیفیت ترین سرویس فضای سبز و باغبانی می توانید به سایت و اپلیکیشن پلاک مراجعه کنید.

  • آیا استفاده از کود حیوانی در باغچه ضرورت دارد؟
  • آیا می شود کود شیمیایی را جایگزین کود حیوانی کرد؟
  • برای جلوگیری از بوی بد کود حیوانی و کم شدن حشراتی که تخم آنها همراه با کود به باغچه می اید، چه تدبیری اندیشه شده است؟

اینها سؤالاتی است که برای افرادی که می خواهند خاک باغچه را تقویت کنند، پیش می اید. در این شماره به این سؤالات پاسخ می دهیم.

کود حیوانی بهتر است یا کود شیمیایی؟

درواقع هر دوی اینها می توانند در زمان مناسب مورد استفاده قرار گیرند. در خاک های ماسه ای که خیلی سبک هستند و یا خاک های رسی که بیش از اندازه سنگینند، استفاده از کود حیوانی توصیه می شود.

اگر مقدار زیادی کود حیوانی به خاک های کهنه و فرسوده اضافه کنیم خاک اصلاح گشته، کیفیت مناسبی پیدا می کند.

از همهی اینها گذشته، برای جلوگیری از فرسودگی زمین و تقویت خاک، لازم است هر سال مقداری کود آلی (حیوانی یا خاکبرگ) همراه با کود شیمیایی به زمین اضافه شود.

در مورد مقدار کود حیوانی هیچ محدودیت خاصی وجود ندارد . هر قدر برآیتان مقدور بود سفارش بدهید تا آن را به زمین بیفزایند.

شرایط مرغوبیت کود حیوانی

  • کود حیوانی باشد.
  • کاملاً پوسیده پوک و نرم باشد.

در صورتی که کود حیوانی به صورت تازه مورد استفاده قرار بگیرد، نه تنها بوی بد ایجاد می کند بلکه تخم حشرات و بذر علف های هرز را با خود به زمین می آورد. از سویی دیگر مدت زیادی طول میکشد تا کاملاً پوسیده و برای جذب ریشه آماده شود. بدون بو و تیرهرنگ بودن کود نشانهی مرغوبیت آن است.

انواع کودهای حیوانی و خصوصیات آنها

عموماً کودهای حیوانی به چهار نوع گاوی، گوسفندی، اسبی و مرغی تقسیم می شوند.

کود اصلی، فاقد بذر علف هرز است و به آسانی ساختمان خاک را تغییر میدهد و موجب بهبود کیفیت خاک می شود. اما از نظر مواد غذایی ضعیف تر از سایر کودهاست.

برای پوشاندن روی بذرهای کاشته شده مخصوصاً در چمن کاری، استفاده از کود اصلی توصیه می شود.

کود گاوی گرم تر از کود گوسفندی است اما کود گوسفندی مواد غذایی زیادتری دارد.

کود مرغی نسبت به سایر کودها بیشترین مواد غذایی را دارد اما باید با سایر کودها مخلوط شود و در فصول سرد استفاده شود.

موارد استفاده از کود حیوانی

  • زمانی که خاک فقیر و فرسوده است.
  • برای بهبود کیفیت خاک های سنگین.
  • اصلاح خاک های سبک.
  • تقویت گیاهان باغچه ای.

زمان استفاده از کود حیوانی

بهترین زمان برای استفاده از کود حیوانی اواخر پاییز، اواخر زمستان و اوایل بهار است.

اگر در پاییز از کود حیوانی استفاده شود – با توجه به برف و باران های زمستانه – بهتر می پوسد و راحت تر در دسترس ریشه قرار می گیرد.

روش کودپاشی

ابتدا باید کود را به طور یکنواخت در سطح خاک پخش کنند. سپس به وسیلهی بیل یا بیلچه با خاک مخلوط و کاملاً زیر و رو شود. در آخر، زمین را کاملاً صاف و مسطح نموده، گیاهان را به صورت بذر یا نشاء می کارند. اگر در اواخر پاییز کودپاشی کنیم می توانیم بعد از بیل زدن، زمین را تا اواخر زمستان به حال خود رها کنیم تا تهویهی کامل انجام شود.

در هر حال برای تقویت گل ها و گیاهان باغچه، کودپاشی حداقل یکبار در سال توصیه می شود.

اگر در منزلتان باغچه دارید به این توصیه ها توجه کنید

در خانه های آپارتمانی امروزی داشتن باغچه حس خوبی به شما می دهد. شاید شما هم ترفندهای مهم باغچه داری را ندانید، ولی نگران نباشید، با چند توصیه ساده اما مهم می‌توانید ایرادات باغچه‌تان را برطرف كنید.

حسرت داشتن باغچه‌ای زیبا و نشستن كنارش این روزها در دل خیلی‌ها مانده است؛ آدم‌هایی كه چاره‌ای جز زندگی در آپارتمان‌های كوچك ندارند و وقتی دلشان تنگ می‌شود، نمی‌دانند چه كار كنند و كجا بروند.

در تهران كه تقریبا خانه‌های حیاط دار هر روز جای خود را به آپارتمان‌های چند واحدی می‌دهند اما بعضی صاحب‌خانه‌هایی كه حیاط و باغچه دارند نیز فوت كوزه‌گری باغچه‌داری را نمی‌دانند و گیاهان با نشاط و بی‌نقص در خانه ندارند. ولی نگران نباشید، با چند توصیه ساده اما مهم می‌توانید ایرادات باغچه‌تان را برطرف كنید.

نکته هایی برای نگهداری از باغچه:

  1. یكی از این راه‌ها تلاش برای نگهداری مواد معدنی خاك است. مقدار كود لازم برای گیاه در خاك مهم است تا آنجا كه زیاد بودن كود باعث تشنگی بیش از حد گیاه شده و در طول روز بیشتر به آب نیاز پیدا می‌كند. پس بهتر است در تابستان كنترل دقیقی روی كود گیاهان داشته باشید یا حتی كوددهی را قطع كنید.
  2. نكته دیگر مربوط به هرس گیاهان است؛ همان كاری كه خیلی‌ها از آن سررشته ندارند و با انجام آن گیاهانشان را خشك می‌كنند. پس برای این‌كه این اتفاق نیفتد به یاد داشته باشید كه هیچ‌گاه برگ‌های پایینی گیاه را قطع نكنید. معمولا ۵ سانتیمتری بالای زمین، حالت مطلوب هوا را برای گیاه ایجاد می‌كند.
  3. اما صرفه‌جویی در مصرف آب نكته‌ای كلیدی است كه هر باغچه‌داری باید آن را رعایت كند. این موضوع با یك ترفند ساده حل خواهد شد؛ فرو كردن چند سنگ در باغ به كاهش مصرف آب كمك می‌كند. با یك تكه سنگ می‌توان آب را به آرامی به سمت ریشه‌های گیاه هدایت كرد. در مدت زمانی طولانی سنگ‌ها مانند كوه‌های كوچكی عمل كرده و از تبخیر سریع آب جلوگیری می‌كنند. در زمان بارندگی نیز آب به سوی سنگ‌ها هدایت می‌شود و آب بین آنها جلوه‌ای از رود كوچك در باغچه ایجاد می‌كند.
  4. پس از كاشت سنگ‌ها لازم است شیوه درست آبیاری را نیز رعایت كنید و زمان آب‌‌دهی به گل‌ها را مشخص كنید. بهترین موقع آبیاری زمانی است كه خورشید غروب كرده یا هنوز طلوع نكرده است، ولی هوا رو به روشنی می‌زند. آبیاری بی‌موقع هنگام ظهر كه خورشید وسط آسمان است، موجب تبخیر آب و هدر دادن آن می‌شود.
  5. البته به شیوه‌ای دیگر هم می‌توان در مصرف آب صرفه‌جویی كرد، به شرط آن‌كه صرفه‌جویی یكی از موازین اخلاقی‌ ما باشد. روزانه مقدار زیادی آب‌ تمیز و سالم را هدر می‌دهیم در حالی كه به جای تبدیل كردن آنها به فاضلاب می‌توانیم استفاده‌ای بهینه از آنها داشته باشیم. مثلا آب آبكشی ظروف یا لباس‌ها، آب ته لیوان یا پارچ، ظرف آب حیوانات خانگی مانند پرنده‌ها، آب آكواریوم، یخ یا برفك‌های زائد یخچال و فریزر و… را می‌توان با طرح و برنامه درستی برای باغچه و گلدان استفاده كرد كه هم در مصرف آب صرفه‌جویی شود و هم از ایجاد فاضلاب بیشتر جلوگیری كنیم.
  6. در مناطق خنك، معتدل و مرطوب بهتر است گیاهان را در فواصل طولانی آبیاری كنید، زیرا خاك این مناطق آب را در خود نگه می‌دارند و بادهای موسمی موجب خنك نگه داشتن گیاهان می‌شود. البته نباید گیاه حساس به آب را در باغچه نگه دارید، زیرا زود صدمه می‌بیند. این آبیاری برای درختان و بوته‌های مقاوم، مثل خانواده‌ كاكتوس‌ها مناسب است در حالی كه بوته‌هایی مثل خیار و گوجه‌ فرنگی، قلمه‌های تازه و درختچه‌های جوان بسیار آسیب پذیرند.
  7. اما اگر در مناطق گرم و خشك زندگی می‌كنید، بهتر است فواصل آب‌‌دهی كوتاه و مقدار آب برای آبیاری كم باشد. در باغ‌هایی با این نوع آب و هوا بهتر است از سیستم آبیاری قطره‌ای استفاده كنید.
  8. علاوه بر آبیاری قطره‌ای، آبیاری نقطه‌ای هم روش بسیار كارآمدی است. گاهی اوقات پیش می‌آید كه گیاهی را قلمه زده‌اید یا نهالی تازه كاشته‌‌اید و از یاد می‌برید كه این نقطه از باغچه نسبت به بقیه قسمت‌ها به آب بیشتری نیاز دارد. برای این كار می‌توانید بطری نوشابه‌ای را پر از آب كنید، اما در آن را كامل نبندید. سپس آن را سر و ته كرده و اطراف این گیاه تازه، در خاك فرو كنید.
  9. استفاده از گیاهانی كه آب را در خود نگه می‌دارند نیز روش خوبی برای استفاده بهینه از آب است. گیاهانی مثل خزه و جلبك موجب دیرتر از بین رفتن گیاه می‌شوند، زیرا در مواقع خشكی آب را به بیرون پس داده و محیط اطراف را مرطوب و خنك نگه می‌دارند. پس به كاشت خزه و جلبك در باغچه‌تان هم فكر كنید.
  10. جمع‌آوری آب هم كاری است كه حتما باید آن را جدی‌ بگیرید. شما می‌توانید باغچه را طوری طراحی كنید كه آب حاصل از آبیاری یا باران، كمتر به هدر رود. به این ترتیب كه ابتدا باغچه را یك تا ۲ متر بكنید، در زیر باغچه خاك نسبتا سخت بریزید و بعد با سنگریزه و شن و خاك روی آن را بپوشانید. همچنین می‌توانید محدوده‌ای خاص را با خاك‌های سخت و غیرقابل نفوذ پر كنید تا دریاچه‌ای كوچك ایجاد شود. اطراف باغچه را هم خوب تعمیر كرده و با كار گذاشتن سنگ و موزائیك از هدر رفتن آب جلوگیری كنید.

گردآوری و تنظیم: پارسی گو . بهترین کود برای باغچه خانگی
منابع: ۱. جام جم آنلاین ۲. سیمرغ ۳. پلاک ۴. مجله پیام زن (به نقل از حوزه دات نت)

به اشتراک بذار:
بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *